ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ - МУЗИЧКИ САЛОН
alt

Понедељак, 28. мај 2012. у 20 часова, Велика сала Центра за културу Ваљево

Удружење Српско-Руска Веза и Пројекат «РУСКА КУЛТУРА У СРБИЈИ» представљају
У ОКВИРУ ДАНА СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ
МУЗИЧКИ САЛОН:

Заслужна уметница Русије Елена Баженова и Максим Тууль.
Пројекат «Музички салон» је никао као препород најбољих културних традиција Русије 18. и 19. века. Популарност таквих салона била је условљена високом просвешћеношћу културних слојева руске аристократије. Превидевши даљи развој музике и литературе, руски салони су остали симболи своје епохе. Баш ту се родио жанр музичког деклемовања и први пут су се чули бисери руске класике. Овде су градске романсе и народне песме добијале свој облик. Прошли су векови и обичаји салоности се изгубили у времену. Овај пројекат је саздан да оживи ту прекрасну традицију и врати у живот феномен националне руске културе, као дела велике словенске културе и писмености.

О УЧЕСНИЦИМА:
Баженова Елена – Заслужна уметница Русије, солиста духовног театра «ГЛАС».
Оригинални и изражајни интерпретатор са уникатним гласом, чији дијапазон дозвољава варијације од академског до народног начина певања. Завршила је руску академију Гнесиных, за вокал. Од 1991. до 1998. године је солиста ансамбла «Русская Песня» под руководством Надежды Бабкиной. Сада је солиста руског духовног театра «ГЛАС» и централног оркестра ВМФ России. Дуго година сарађује са многим фолклорним ансамблима и колективима. Осим изванредног гласа Елена поседује велики драматуршки талент, који јој омогућава да улазећи у улогу представи осећања својих хероја.
Максим Тууль – композитор и интерпретатор, присталица оригиналног жанра музичког рецитовања. Написао је циклус музичких дела по стиховима руских песника-класика 19. и 20. века. Продужава традицију салонског музицирања сребреног века.

ПРОГРАМ: Максим Тууль изводи своја дела на стихове класика: Николая Гумилева, Марины Цветаевой, Расула Гамзатова, Алексея Толстого Камило Песанья, Самуила Маршака и других.
Елена Баженова ће певати романсе: «Ночь светла», «Романс о романсе», «Калитка», Старинный вальс», «Не уезжай, ты мой голубчик…», «Хризантемы», «Гори, гори, моя звезда», а такође и руске народне песме: «Валенки», «Во садочке…», «Сударушка», «Волга-реченька», «Мы на лодочке катались…», «Камаринская», «Дорогой длинною…» и др.

Гости вечери:
вокални солиста Драгица Несторовић Поповић и клавирска пратња професор Тихомир Станојевић

УЛАЗ БЕСПЛАТАН! 
Podelite sa prijateljima...