Promocija knjige DRINKMANOV ZABAVNIK
DIRKMANOVO PROROCANSTVOU utorak, 29. novembra u Holu Centra za kulturu u 19.15 časova biće održana promocija knjige "Drinkmanov zabavnik".

Akelja, bambak, geak, elebak, irijak i tako redom, samo su neki od 400 pojmova, ali i priča, sadržanih u neobičnoj i duhovitoj knjizi „Drinkmanov zabavnik“ autora Zorana Filipovića iz Užica.

Koristeći rečničku formu Filipović je godinama, uz pomoć prijatelja, a kasnije koristeći i Fejsbuk, prikupio i obradio 400 užičkih reči i izraza, koji se, kako piše u podnaslovu „koriste često, ali ne baš uvek od milja“.

Ezoterične žargonske odrednice, koje potiču iz vremena kada se Užice urbanizovalo, menjalo svoj izgled i stanovnike, prolazilo fazu komunističke ogledne komune, do pojave pank i rokenrol bendova, veštim narativnim dodacima postaju zanimljive i duhovite urbane legende, čiji su akteri lokalni likovi.

Dodatnu vrednost knjige čine sjajne ilustracije Tijane Jevtić, užičke grafičarke, a britkost i lucidnost autora moguće je naslutiti u poruci sa naslovnice koja je ispisana na latinskom: Iniuria velox atque incomprehensibilis est, što bi u prevodu značilo: Nepravda je brza i nedostižna

Svako slovo je ilustrovano, ima svoj moto, priču, stvarnu ili izmišljenu poslovicu, pa tako knjiga počinje rečenicom „Ako je Mitar lud, nije Stanija blesava“, a završava „Šumom šumi šušumiga, švaler šorom švrlja“.

Izvanredno delo osobenog stila, koje se lucidno poigrava arhetipovima naše stvarnosti, ali i transcendira realnost suptilnim uvođenjem nadrealnih elemenata. Napeti triler koji se čita u jednom dahu, ali i inteligentna romansa koja neće ostaviti nijedno oko suvim!


DOBRODOŠLI!


 
Podelite sa prijateljima...